Turku

Tuubi on Turun kaupungin koulujen yhteinen julkinen julkaisualusta. Kirjautumalla omilla OPAS-tunnuksillaan opettajat voivat lisätä palveluun sisältöä ja oppilaat voivat kommentoida sisältöä. Videoiden lisääminen Tuubiin toimii tällä hetkellä siirtämällä video ensin YouTubeen ja sitten lisäämällä sisältö Tuubiin käyttämällä YouTube-videon osoitetta.

Varifrån får jag bakgrundsmusik till min video? – Upphovsrättsfrågor

Musik och upphovsrätt
 
När den stolta eleven har skapat en fantastisk animation över atomens delar vill han naturligtvis lägga till sin favoritlåt som bakgrundsmusik – liveversionen av Iron Maidens Fear of the Dark från konserten i Buenos Aires. Tekniskt sett är det här en lätt sak, men videon går då automatiskt inte att publicera eftersom den bryter mot upphovsrättslagen. Iron Maiden – eller snarare bandets skivbolag – äger rättigheterna till låten, och det är inte tillåtet att använda den i en egen video utan tillstånd, även om det är frågan om en liveinspelning. För att publicera liveinspelningen behövs även tillstånd av konsertarrangören i Buenos Aires.
 
Eleven och den ivriga läraren som vägleder eleven har tre alternativ: 1) att be om ett skriftligt tillstånd för att använda låten av Iron Maidens skivbolag, 2) att byta ut låten till en som man får använda som bakgrundsmusik utan tillstånd eller 3) att komponera och spela in en egen låt för videon.
 
1)  Det är inte alls ovanligt att skivbolag och artister ger sitt tillstånd för att använda deras musik i videoklipp som görs som elevarbeten. Om ni har fått ett skriftligt tillstånd för att använda låten, spara det på ett säkert ställe och kom ihåg att nämna tillståndet i videoklippet, eftersom det finns många aktörer som jobbar ihärdigt med att rensa nätet från olagliga kopior och publikationer. Det är tillåtet att publicera upphovsrättsskyddad musik (om man har fått ett tillstånd från skivbolaget) på YouTube, men inte på skolans egen webbplats. Enligt de aktuella reglerna är det heller inte tillåtet att lägga upp en YouTube-länk på den egna webbplatsen. En månadsavgift ska betalas till Teosto för den publicerade låten, om man vill publicera videon på skolans webbplats eller Tuubi. Det är dock tillåtet att lägga ut den på YouTube, förutsatt att man har fått ett skriftligt tillstånd av skivbolaget.
 
2) Många program för videoeditering erbjuder några exempellåtar som det är tillåtet att fritt använda som bakgrundsmusik i videoklipp. Dessutom finns det massor med tillåten musik på internet. Artister, musiker och amatörkompositörer kan publicera sina verk med en så kallad Creative Commons-licens (CC). Arbeten som är märkta med den här licensen får användas med vissa begränsningar. Användarrättigheterna är märkta med koderna nedan, som berättar för vilka ändamål upphovsmannen har godkänt användningen av sitt arbete. Texten är citerad från webbplatsen Creative Commons.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Erkännande CC BY
Den här licensen ger andra rätt att sprida, mixa, ändra och bygga vidare på ditt verk även kommersiellt, så länge de nämner att du är den ursprungliga upphovsmannen. Den här är den mest öppna licensen som vi erbjuder och rekommenderas om man vill maximera användningen och spridningen av verket.
 

Erkännande – DelaLika CC BY-SA
Den här licensen ger andra rätt att mixa, ändra och bygga vidare på ditt verk även kommersiellt, så länge de nämner att du är den ursprungliga upphovsmannen och de nya produktionerna licensieras med samma villkor. Den här licensen jämförs ofta med ”copyleft”-licenser för program med fria och öppna källkoder. Alla nya verk som görs på basis av ditt verk använder samma licens, så alla härledda arbeten tillåter även kommersiell användning. Wikipedia använder den här licensen, och rekommenderas för material som kan ha nytta av användningen av innehåll på Wikipedia eller motsvarande projekt med samma licens.

Erkännande – Inga bearbetningar CC BY-ND
Den här licensen tillåter både kommersiell och icke-kommersiell spridning, så länge som verket sprids i sin helhet och oförändrat, och du anges som upphovsman.

Erkännande – Icke-kommersiell CC BY-NC
Den här licensen innebär att du ger andra rätt att mixa, bearbeta och bygga vidare på ditt verk i icke-kommersiella sammanhang, så länge de anger dig som upphovsman. De måste inte licensiera sina härledda arbeten med samma licens, men ditt namn måste anges och kommersiell användning är inte tillåten.

Erkännande – Icke-kommersiell – DelaLika CC BY-NC-SA
Den här licensen innebär att du ger andra rätt att mixa, bearbeta och bygga vidare på ditt verk i icke-kommersiella sammanhang, så länge som de anger dig som upphovsman och licensierar sina nya verk med samma villkor.  

Erkännande – Inga bearbetningar – Icke-kommersiell CC BY-NC-ND
Den här licensen är den mest begränsande av våra sex huvudlicenser och ger andra rätt att endast sprida ditt verk till andra så länge de anger dig som upphovsman. De får inte bearbeta ditt verk på något sätt och inte använda det kommersiellt.

-----------------------------------------------------------------------------------------

En lista med musik med Creative Commons-licenser finns på den här webbplatsen. På webbplatsen Free Instrumentals and Background Music finns även olika typer av bakgrundsmusik med CC-licens.
 
3) Det kan kännas som en stor ansträngning att göra en egen låt. Kanske kan du värva musikläraren till ditt mediaprojekt? Ett annat snabbt och lätt sätt att själv göra musiken är till exempel med programmet GarageBand som finns i projektets enheter. Med Garageband kan den skickliga göra högklassig musik, men programmet innehåller även så mycket automatik för tondöva så att vem som helst snabbt kan göra en bra låt.
 
Man kan även göra egen musik genom att kombinera färdiga ljudinspelningar, dvs. sampla. Ljudmaterial som fritt kan användas i icke-kommersiella syften finns bland annat på följande webbplatser:
 
Freesound (du måste registrera dig för att kunna ladda ner låtar – skriv t.ex. 120 bpm i sökfältet så hittar du många bitar)  
Tehosto-listan (webbplatsen har tagits ut bruk, men där finns fortfarande material)  
Papunet (här finns även mycket bild- och videomaterial utöver ljud)
 
Du kan kombinera låtar till exempel med programmet Audacity som finns på skolans datorer.
 
Mer detaljerad information om upphovsrättsfrågor i lärarens arbete finns på Tarmo Toikkanens blogg Opettajan tekijänoikeus (på finska) och på webbplatsen Operight.

Ohjeeseen liittyvät kuvat

Guider

Grundprinciper för animation Animationer gör orörliga objekt rörliga och föränderliga, och man kan i princip presentera vad som helst med hjälp av animationer. Man kan skapa animationer genom att rita, forma figurer av vax eller till exempel röra på färdiga föremål och paffbitar. Även personer kan fungera som animationsfigurer. Animationer baseras på fotografier: man tar ett foto av ett rörligt föremål, rör det lite framåt...
Publicera en elevs namn, bild och elevarbete Publicera en elevs namn och bild När en bild av en minderårig ska publiceras på internet ska vårdnadshavaren alltid ge sitt tillstånd både för tagningen av bilden och för publiceringen av den. Om man välvilligt fotograferar en grupp människor på en offentlig plats så att inte någon enskild person tydligt framträder p...
Idéer för användningen av mediaportföljerna och Tuubi 1. Undervisningsvideo Eleverna kan skapa undervisningsvideor om det egna läroämnet. Tips: undervisningsvideon kan även göras som animation.   Exempel: en elev kan med hjälp av en video förklara hur en matematisk formel fungerar eller göra ett kemiförsök som dokumenteras på video och förklaras åt de andra eleverna...
Varifrån får jag bakgrundsmusik till min video? – Upphovsrättsfrågor Musik och upphovsrätt   När den stolta eleven har skapat en fantastisk animation över atomens delar vill han naturligtvis lägga till sin favoritlåt som bakgrundsmusik – liveversionen av Iron Maidens Fear of the Dark från konserten i Buenos Aires. Tekniskt sett är det här en lätt sak, men videon går då automatiskt...
Ladda upp videoklipp till Tuubi Tuubi använder YouTube för att ladda videoklipp. Kontrollera innan du laddar upp en video att din video respekterar upphovsrätten och att du har de tillstånd som behövs för att publicera elevarbeten samt namn och/eller bild på elever! Det är säkrast att inte lägga till elevens namn i videon – ett smeknamn eller bara klassbeteckningen...