Turku

Tuubi on Turun kaupungin koulujen yhteinen julkinen julkaisualusta. Kirjautumalla omilla OPAS-tunnuksillaan opettajat voivat lisätä palveluun sisältöä ja oppilaat voivat kommentoida sisältöä. Videoiden lisääminen Tuubiin toimii tällä hetkellä siirtämällä video ensin YouTubeen ja sitten lisäämällä sisältö Tuubiin käyttämällä YouTube-videon osoitetta.

Mistä saan musat videon taustalle?? - eli asiaa tekijänoikeuskysymyksistä

Musiikki ja tekijänoikeus

Kun ylpeä oppilas on tehnyt mahtavan animaation atomin osasista, hän haluaa todennäköisesti ladata taustalle lempibiisinsä, Iron Maidenin Fear of the Dark -liveversion Buenos Airesin keikalta. Teknisesti tämä on helppo toteuttaa, mutta videosta tulee välittömästi julkaisukelvoton, sillä se rikkoo tekijänoikeuslakia. Iron Maiden - tai pikemminkin yhtyeen levy-yhtiö - omistaa biisin oikeudet, eikä sitä saa omassa videossa luvatta käyttää, vaikka kyse olisikin livetaltioinnista. Livenä taltioidun pätkän julkaisemiseen tarvitaan vielä Buenos Airesista tapahtumajärjestäjänkin lupa.

Oppilaalla ja häntä valmentavalla innokkaalla opettajalla on kolme vaihtoehtoa: 1) Pyytää Iron Maidenin levy-yhtiöltä kirjallinen lupa biisin käyttämiseen 2) vaihtaa biisi sellaiseen, jota saa luvallisesti videon taustalla käyttää, tai 3) säveltää ja soittaa oma biisi videota varten.

1) Ei ole ollenkaan tavatonta, että levy-yhtiöt ja artistit myöntävät lupia, jotta saadaan musiikit oppilastyönä tehdylle videolle. Jos olette saaneet kirjallisen luvan biisin käyttöön, laittakaa lupa visusti talteen ja muistakaa mainita lupa myös videolla, koska monet tahot työskentelevät ahkerasti kitkeäkseen netistä laittomat kopioinnit ja julkaisut. Tekijänoikeussuojatun musiikin (jolle on levy-yhtiöltä saatu julkaisulupa) julkaisu on sallittua YouTubessa, mutta ei koulun omalla nettisivustolla. Myöskään YouTube-upotus omalle sivustolle ei nykysäännöstön mukaan ole sallittua. Teostolle maksetaan julkaisusta kuukausittainen summa, jos video halutaan julkaista koulun sivulla tai Tuubissa. Sen sijaan YouTubeen sen saa julkaista - kunhan levy-yhtiöltä on saatu kirjallinen julkaisulupa.

2) Monet videoeditointiohjelmat tarjoavat muutaman esimerkinomaisen biisin, joita saa vapaasti käyttää videoiden taustalla. Lisäksi netti on pullollaan luvallista musiikkia. Artisti, muusikko tai sunnuntaisäveltäjä voi julkaista teoksensa nk. creative commons -lisenssillä (CC). Työt, jotka on merkitty tällä lisenssillä, ovat käytettävissä tietyin rajoituksin. Käyttöluvat on merkitty alla olevilla koodeilla, jotka kertovat, mihin tarkoituksiin tekijä on sallinut kyseistä työtä käyttää. Teksti on siteeraus Creative Commons -sivustolta.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Nimeä
CC BY

Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata, muunnella ja jatkokehittää työtäsi myös kaupallisesti, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä. Tämä on kaikkein avoimin tarjoamamme lisenssi ja suositeltu tilanteeseen, jossa teoksen käyttö ja leviäminen halutaan maksimoida.

Nimeä-JaaSamoin
CC BY-SA

Tämä lisenssi sallii muiden remiksata, muunnella ja jatkokehittää työtäsi myös kaupallisesti, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä ja uudet tuotokset lisensoidaan samoin ehdoin. Tätä lisenssiä verrataan usein "copyleft"-perinteen vapaisiin ja avoimen lähdekoodin ohjelmistolisensseihin. Kaikki teoksestasi tehdyt johdannaiset käyttävät samaa lisenssiä, joten kaikki johdannaiset sallivat myös kaupallisen käytön. Wikipedia käyttää tätä lisenssiä, jota suosittelemme aineistolle, joka voi hyötyä Wikipedian tai vastaavasti lisensoidun hankkeen sisältöjen käytöstä.

Nimeä-Ei muutoksia
CC BY-ND

Tämä lisenssi sallii sekä kaupallisen että epäkaupallisen levittämisen, kunhan teos on kokonainen ja muuttumaton ja sinut mainitaan tekijänä.

Nimeä-Epäkaupallinen
CC BY-NC

Tämä lisenssi antaa muiden remiksata, muunnella ja jatkokehittää sinun työtäsi epäkaupallisesti, kunhan he mainitsevat sinut alkuperäisenä tekijänä. Heidän ei tarvitse lisensoida johdannaisteoksiaan samalla lisenssillä, mutta sinun nimesi on oltava mukana eikä kaupallinen käyttö ole sallittua.

Nimeä-Epäkaupallinen-JaaSamoin
CC BY-NC-SA

Tämä lisenssi antaa muiden remiksata, muunnella ja jatkokehittää sinun työtäsi epäkaupallisesti, kunhan he mainitsevat sinut alkuperäisenä tekijänä ja lisensoivat uudet tuotoksensa samoin ehdoin.

Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen
CC BY-NC-ND

Tämä lisenssi on kaikkein rajoittavin kuudesta päälisenssistämme ja sallii muiden vain jakaa teostasi muille kunhan sinut mainitaan tekijänä. He eivät saa muuttaa teosta millään tavalla eivätkä hyödyntää sitä kaupallisesti.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Creative commons –lisenssillä olevaa musiikkia löytyy tämän linkin listaamilta sivustoilta.
Free Instrumentals and Background Music -sivulta löytyy myös erilaista cc-lisenssöityä taustamusiikkia.

 

3) Oman biisin tekeminen voi tuntua valtavalta ponnistukselta. Ehkä mediaprojektiin voisi värvätä mukaan musiikin opettajan? Toinen, nopea ja helppo tapa on tehdä musiikki itse vaikkapa hankkeen laitteissa olevalla GarageBand -ohjelmalla, jolla taitava voi tehdä kovatasoista musiikkia mutta jossa on myös sävelkorvattomalle niin paljon automatiikkaa, että kuka hyvänsä saa biisin nopeasti tehtyä.

Omaa musiikkia syntyy myös yhdistelemällä valmiiksi tehtyjä äänitiedostoja eli sampleja. Vapaasti ei-kaupalliseen tarkoitukseen käytettävää äänimateriaalia löytyy mm. seuraavilta sivustoilta:

Freesound (vaatii kirjautumisen, jotta tiedostojen tallentaminen onnistuu - kirjoita hakukenttään esim. 120 bpm, jotta löydät paljon leikkeitä)
Tehostelista (sivusto on poistettu käytöstä, mutta sieltä löytyy materiaalia edelleen)
Papunet (paljon myös kuva- ja videomateriaalia äänten lisäksi)

Yhdistelyn voi tehdä esimerkiksi koulun koneilta löytyvällä Audacity-ohjelmalla.

 

Perusteellista lisätietoa tekijänoikeuskysymyksistä opettajan työssä voi käydä lukemassa Tarmo Toikkasen blogissa Opettajan tekijänoikeus sekä Operight-sivustolta.

Ohjeeseen liittyvät kuvat

Open oppat

Näin käytät QR-koodeja lukemaan innostamisessa C.O.Malmin koulussa on ryhdytty tuottamaan materiaalia QR-koodeihin ja tekemään koodeja koulun kirjaston kirjoihin. Teemme tätä yhteistyössä Turun kaupungin lasten- ja nuortenkirjaston kanssa. QR-koodit ovat kaksiulotteisia ruutukoodeja, joista aukeaa sin-ne tallennettu materiaali. Olemme tehneet muun muassa videomateriaalia, animaatioita, pienelokuvia ja...
Kommentointiohjeet Miten sosiaalisessa mediassa kommentoidaan? Katso ohjevideo Tuubissa hyväksyttäville kommenteille tästä!
Näin toimii mediatiimitoiminta osana kouluarkea, Case Wäiski-TV Kirjoittanut: Tero Jaakkola, Wäinö Aaltosen koulu   Aluksi. Miltä tuntuisi koulupäivän aikana tehdä televisiotyötä? Haluatko tuottaa sisältöä, kuvata, editoida, juontaa, toimittaa, näytellä vai kenties huolehtia valoista ja äänistä? Kaikki tämä on mahdollista, jos kouluun perustetaan mediatiimi....
Mediatuotannon appsilista Erilaisia mediatuotantoon soveltuvia appeja on valtavasti - ja tätä kirjoittaessani niitä todennäköisesti on julkaistu jo muutama lisää. Mediatuotannolla tarkoitetaan tässä mitä hyvänsä oppilaan tuottamaa kuva-, teksti- tai videomateriaalia. Alla joitakin hyväksi koettuja sovelluksia, joilla pääset alkuun koulun...
Open luku- ja videovinkit Vinkkejä ja materiaalia oppitunnille löydät linkkilistasta. Tässä, vielä aluillaan olevassa osiossa esitellään erilaisia mediakasvatukseen ja oppimisen muutokseen liittyviä ilmiöitä, videoita ja kirjalllisuutta, joista opettaja voi löytää työhönsä uutta näkökulmaa ja samalla hakea vauhtia omiin...
Näin pidät biologian tunnin iPadia hyödyntäen (5. lk) Tekeekö mielesi lähteä kokeilemaan opiskelua mediavälineitä hyödyntäen, mutta kaipaat vinkkejä, miten lähteä liikkeelle? Open oppaan case-kuvaukset auttavat alkuun - katso myös kuvat ja videot valmiista töistä! Ohessa myös hauska opetusvideo fysiikan oppitunnilta: Vetovoima. Ihmisen biologiaa iPadeillä Teksti: Teemu...
Videoiden lataaminen Tuubiin Tuubi käyttää YouTubea videoiden lataamisessa. Varmistathan ennen lataamista, että videosi kunnioittaa tekijänoikeuksia ja että sinulla on tarvittavat luvat oppilastöiden, oppilaan nimen ja/tai kuvan julkaisuun! Varminta on olla lisäämättä videoon oppilaan nimeä - lempinimi tai pelkkä luokkatunnus on turvallisin vaihtoehto. Jos...
Animaation perusperiaatteet Animaatio tekee liikkumattomista objekteista liikkuvia ja muuttuvia, ja sen keinoin voidaan esittää käytännössä mitä hyvänsä. Animaatioita voidaan tehdä piirtämällä, muovailemalla vahasta tai vaikkapa liikuttelemalla valmiita esineitä ja pahvinpaloja. Myös ihmiset voivat toimia animaatiohahmoina. Animaatio perustuu...
Linkkilista - oppitunti-ideoita mediakasvatuksen tiimoilta Onko sinulla vinkata lisää hyviä linkkejä mediakasvatuksellisista aiheista? Jätä vinkkisi kommenttikenttään tai lähetä se suoraan Tuubin poltergeistille, Sallalle (Salla Sissonen: etunimi.sukunimi@turku.fi)! Koko Tuubi-yhteisö kiittää ja kumartaa.   Oppitunti-idiksiä ja  työkaluja media-aiheiseen luokkatyö...
iPadin ja iPod Touchin superpikainen minikurssi aloittelijalle Tämän artikkelin sisältö: 1. Sormiohjaus 2. Tabletin kuoressa olevat fyysiset näppäimet 3. Alapalkki ja sen toiminnot 4. Tablettien sovellusten sijainti, eli logiikka sivujen takana 5. Piensovellusten eli appsien lataaminen laitteelle 6. Sovellusten poistaminen laitteelta 7. Laitteiden akun lataus 8. Mikrofonit 9. Tuotosten tallentaminen tietokoneelle ja...
Ideoita mediasalkkujen ja Tuubin käyttöön 1. Opetusvideo Oppilaiden tekemät opetusvideot omasta oppiaineesta - vinkki: opetusvideon voi tehdä myös animaationa. Esimerkki: oppilas voi videolla kertoa, miten jokin matemaattinen kaava toimii, tehdä kemian kokeen, joka videolle dokumentoidaan ja selitetään muita oppilaita varten - jokainen voi myöhemmin käydä videolta katsomassa, mitä...
Mistä saan musat videon taustalle?? - eli asiaa tekijänoikeuskysymyksistä Musiikki ja tekijänoikeus Kun ylpeä oppilas on tehnyt mahtavan animaation atomin osasista, hän haluaa todennäköisesti ladata taustalle lempibiisinsä, Iron Maidenin Fear of the Dark -liveversion Buenos Airesin keikalta. Teknisesti tämä on helppo toteuttaa, mutta videosta tulee välittömästi julkaisukelvoton, sillä se rikkoo tekijä...
Oppilaan nimen, kuvan ja oppilastyön julkaiseminen Oppilaan nimen ja kuvan julkaiseminen Kun alaikäisestä julkaistaan kuvaa internetissä, tulee aina pyytää huoltajalta lupa sekä kuvaamiseen että julkaisemiseen. Kun kuvataan hyväntahtoisesti ihmisjoukkoa julkisessa paikassa siten, ettei kukaan yksittäinen henkilö kuvassa varsinaisesti nouse esille, siihen ei lupaa välttämättä...
Animaatiotyökaluna iMotion HD Hankkeen iPad- ja iPod Touch -laitteissa on animaatiotyökaluna iMotion HD. Ohjelma eroaa tavallisesta kamerasta siinä, että se muodostaa valokuvista suoraan videon, jota voidaan jatkokäsitellä esimerkiksi iMovie-ohjelmassa. Oheinen kuvasarja opastaa sinut alkuun! Muuten, muistathan kuvata siten, että laite on poikittain - näin vältät ikävät...
iMovie - miten editoida videoita?   YKÄ-hankkeen iPad- ja iPod Touch-laitteissa on videoeditorina iMovie. Ohjelmalla voidaan yhdistellä ja editoida videoleikkeitä, lisätä valokuvia leikkeiden sekaan sekä lisätä ääntä kuten valmista musiikkia, äänitehosteita sekä itse nauhoitettuja ääniä projektiin. iMovie on helppokäyttöinen, ja...