Turku

Tuubi on Turun kaupungin koulujen yhteinen julkinen julkaisualusta. Kirjautumalla omilla OPAS-tunnuksillaan opettajat voivat lisätä palveluun sisältöä ja oppilaat voivat kommentoida sisältöä. Videoiden lisääminen Tuubiin toimii tällä hetkellä siirtämällä video ensin YouTubeen ja sitten lisäämällä sisältö Tuubiin käyttämällä YouTube-videon osoitetta.

Ideoita mediasalkkujen ja Tuubin käyttöön

1. Opetusvideo

Oppilaiden tekemät opetusvideot omasta oppiaineesta - vinkki: opetusvideon voi tehdä myös animaationa.

Esimerkki: oppilas voi videolla kertoa, miten jokin matemaattinen kaava toimii, tehdä kemian kokeen, joka videolle dokumentoidaan ja selitetään muita oppilaita varten - jokainen voi myöhemmin käydä videolta katsomassa, mitä kokeessa taas tapahtuikaan. Vinkki: opetusvideon voi tehdä esim. 3D-muodossa. Katso ohessa oleva esittelyvideo!

2. Tehtävä

Toiselle koululle tai ryhmälle tehty tehtävä esim. omasta oppiaineesta, jonka ratkaisu ladataan julkaisualustalle myöhemmin. Kysy jotakin sopivan kinkkistä!

3. Haaste

Etsitään julkaisualustalta jokin tällä hetkellä pyörivä haaste, ja vastataan siihen tai luodaan uusi haaste joko täsmäiskuna jollekin koululle tai kaikille Turun kouluille ja päiväkodeille yhdessä. Onko teidän koulun bändillä huippubiisi, johon he haastavat jonkun toisen tekemään videon? Haluatteko nähdä, millaisia ihmispyramideja muiden koulujen liikuntatunneilla saadaan aikaan? Heitä haaste!

4. Ilahdutus

Oppilaat voivat keksiä jonkin pienen (tai miksei isonkin!) yllätyksen, jonka toteutus videoidaan tai valokuvataan. Ilahdutuksen voi liittää osaksi vaikkapa oppilaskunnan tai vanhempainyhdistyksen toimintaa. Täyttääkö joku koulusi opettajista kenties vuosia? Voisiko vahtimestarin tai sadannen ovesta kulkijan yllätysilahduttaa? Tehdään kaikille hyvä mieli!

5. Esittely / juhlahulinat: meidän koulussa/luokassa tapahtuu…

Välineenä voi toimia kuva, video tai vaikkapa blogiteksti. Näytä kaikille, mitä hienoa sinun luokassasi ja koulussasi tehdään!

6. Haastattelu

Oppilaiden vanhempien, kavereiden ja muiden sidosryhmien joukosta voi löytyä hyvinkin mielenkiintoisia ammatteja ja persoonallisuuksia! Oppilaat voivat suunnitella ja toteuttaa videohaastattelun esimerkiksi johonkin käsiteltävään oppisisältöön liittyen - kuvataiteen opiskelussa voidaan haastatella kuvataiteilijaa, lähihistorian oppitunnilla vanhusta. Räätälöidään haastattelu opittavan asian mukaisesti!

7. Uutisjuttu / uutiset

Oppilaille tärkeistä asioista voidaan tehdä luokan tai koulun omat uutiset. Uutisissa voidaan käsitellä vaikkapa säätä, ruokailua, päivänpolttavaa politiikkaa.

8. Keikka / biisi / musiikki

Kouluissa tehdään mahtavaa musiikkia. Sen voisi ladata alustalle kaikkien kuunneltavaksi! Tai ehkä haluatte haastaa jonkin toisen yksikön tekemään biisillenne musiikkivideon? Hienoja artisteja käy Turussa jatkuvasti. Mitä, jos pyytäisitte haastattelua?

9. Galleria

Hienot kuvistyöt esille Tuubi.in, jotta pääsemme kaikki ihailemaan niitä!

10. Mielipidekirjoitus

Oppilailla on mielipiteitä. Tuodaan napakat mielipidetekstit Tuubi.in, jotta kaikki pääsevät sanomaan oman mielipiteensä – ehkä jonkun tekstin kautta saadaan todellista muutosta aikaiseksi!

11. Sporttinurkka

Onko teidän koulussanne mahtava telinevoimistelija? Tai ehkä teillä on parkour-harrastajia tai yksinkertaisesti niin nerokas liikanope, että kaikki suoritukset ovat henkeäsalpaavia. Saisimmeko nähdä videon hienosta, hauskasta, hassusta tai muuten mukavasta liikuntatuokiosta – tai ehkä joku oppilas haluaisi videolla opastaa muita vaikkapa parkourin saloissa?

12. Kokin kommervenkit

Mitä herkkuja aiotte tänään kotsassa valmistaa? Tehdään opasvideo vaikkapa siitä, miten mokkapaloista saa entistä herkullisempia!

13. Kodinhoidon superniksit

Miten erilaisia kankaita tulisi huoltaa? Mitä pesumerkit tarkoittavat? Käsityön tunnilla voidaan tehdä videon, animaation tai valokuvan keinoin opasteita kaikille kotona asiaa pähkäileville!

14. Retkitunnelmia

Oletteko käyneet retkellä, luokkareissulla tai vaikkapa Kulttuuripolun vierailukohteessa? Jakakaa raporttinne Tuubi.ssa kaikkien nähtäville. Inspiraatio kiertämään!

15. Kaupunkisuunnistus

Valmiita reittejä kaupunkisuunnistusta varten löytyy Turusta useita. Esimerkiksi http://www.turku2011.fi/s/kulttuurikuntoilureitisto_fi , joista koululaisille hyvin soveltuvat mm.:

http://www.turku2011.fi/uutiset/lahde-patsastelemaan_fi Patsastelua: Älypuhelimella voidaan kulkea reitti, jossa tutustutaan keskustan ulkopatsaisiin (myös pdf)

http://www.turku2011.fi/uutiset/pienoisveistokset-piilottelevat-jokirannassa_fi-0 Piiloleikki: Aurajokivarren minipatsaiden etsintä, jonka kartan voi tulostaa tai hakea esim. älypuhelimeen.

Luo oma reitti koulusi lähimaastoon esimerkiksi qr-koodien avulla! http://qrcode.kaywa.com/ QR-koodi voidaan luoda ja tulostaa esim. edellä mainitun linkin kautta, ja se näyttää tien sille sivustolle, joka koodin taakse on piilotettu. Näin ollen paperinpala, jolle qr-koodi on tulostettu, voidaan käydä kiinnittämässä esimerkiksi koulun seinässä olevaan muistolaattaan. Kun se luetaan älypuhelimella tai tabletilla, voidaan oppilaille antaa lisätietoa aiheesta tai vaikkapa tehdä Tuubiin videomuotoisia tehtäviä, ja luoda koodi ohjaamaan oppilas sille sivustolle. Voidakseen lukea koodin, täytyy laitteessa olla asennettuna ohjelma, jolla koodin voi lukea. Katso lisää ohjeesta ”Lisätyn todellisuuden mahdollisuudet koulutyössä”.

 

Onko sinulla hyviä idiksiä media-avusteisiksi oppitunneiksi? Jaa ne kommenttikentässä meille kaikille!

Ohjeeseen liittyvät kuvat

Ohjeeseen liittyvät videot

Open oppat

Näin käytät QR-koodeja lukemaan innostamisessa C.O.Malmin koulussa on ryhdytty tuottamaan materiaalia QR-koodeihin ja tekemään koodeja koulun kirjaston kirjoihin. Teemme tätä yhteistyössä Turun kaupungin lasten- ja nuortenkirjaston kanssa. QR-koodit ovat kaksiulotteisia ruutukoodeja, joista aukeaa sin-ne tallennettu materiaali. Olemme tehneet muun muassa videomateriaalia, animaatioita, pienelokuvia ja...
Kommentointiohjeet Miten sosiaalisessa mediassa kommentoidaan? Katso ohjevideo Tuubissa hyväksyttäville kommenteille tästä!
Näin toimii mediatiimitoiminta osana kouluarkea, Case Wäiski-TV Kirjoittanut: Tero Jaakkola, Wäinö Aaltosen koulu   Aluksi. Miltä tuntuisi koulupäivän aikana tehdä televisiotyötä? Haluatko tuottaa sisältöä, kuvata, editoida, juontaa, toimittaa, näytellä vai kenties huolehtia valoista ja äänistä? Kaikki tämä on mahdollista, jos kouluun perustetaan mediatiimi....
Mediatuotannon appsilista Erilaisia mediatuotantoon soveltuvia appeja on valtavasti - ja tätä kirjoittaessani niitä todennäköisesti on julkaistu jo muutama lisää. Mediatuotannolla tarkoitetaan tässä mitä hyvänsä oppilaan tuottamaa kuva-, teksti- tai videomateriaalia. Alla joitakin hyväksi koettuja sovelluksia, joilla pääset alkuun koulun...
Open luku- ja videovinkit Vinkkejä ja materiaalia oppitunnille löydät linkkilistasta. Tässä, vielä aluillaan olevassa osiossa esitellään erilaisia mediakasvatukseen ja oppimisen muutokseen liittyviä ilmiöitä, videoita ja kirjalllisuutta, joista opettaja voi löytää työhönsä uutta näkökulmaa ja samalla hakea vauhtia omiin...
Näin pidät biologian tunnin iPadia hyödyntäen (5. lk) Tekeekö mielesi lähteä kokeilemaan opiskelua mediavälineitä hyödyntäen, mutta kaipaat vinkkejä, miten lähteä liikkeelle? Open oppaan case-kuvaukset auttavat alkuun - katso myös kuvat ja videot valmiista töistä! Ohessa myös hauska opetusvideo fysiikan oppitunnilta: Vetovoima. Ihmisen biologiaa iPadeillä Teksti: Teemu...
Videoiden lataaminen Tuubiin Tuubi käyttää YouTubea videoiden lataamisessa. Varmistathan ennen lataamista, että videosi kunnioittaa tekijänoikeuksia ja että sinulla on tarvittavat luvat oppilastöiden, oppilaan nimen ja/tai kuvan julkaisuun! Varminta on olla lisäämättä videoon oppilaan nimeä - lempinimi tai pelkkä luokkatunnus on turvallisin vaihtoehto. Jos...
Animaation perusperiaatteet Animaatio tekee liikkumattomista objekteista liikkuvia ja muuttuvia, ja sen keinoin voidaan esittää käytännössä mitä hyvänsä. Animaatioita voidaan tehdä piirtämällä, muovailemalla vahasta tai vaikkapa liikuttelemalla valmiita esineitä ja pahvinpaloja. Myös ihmiset voivat toimia animaatiohahmoina. Animaatio perustuu...
Linkkilista - oppitunti-ideoita mediakasvatuksen tiimoilta Onko sinulla vinkata lisää hyviä linkkejä mediakasvatuksellisista aiheista? Jätä vinkkisi kommenttikenttään tai lähetä se suoraan Tuubin poltergeistille, Sallalle (Salla Sissonen: etunimi.sukunimi@turku.fi)! Koko Tuubi-yhteisö kiittää ja kumartaa.   Oppitunti-idiksiä ja  työkaluja media-aiheiseen luokkatyö...
iPadin ja iPod Touchin superpikainen minikurssi aloittelijalle Tämän artikkelin sisältö: 1. Sormiohjaus 2. Tabletin kuoressa olevat fyysiset näppäimet 3. Alapalkki ja sen toiminnot 4. Tablettien sovellusten sijainti, eli logiikka sivujen takana 5. Piensovellusten eli appsien lataaminen laitteelle 6. Sovellusten poistaminen laitteelta 7. Laitteiden akun lataus 8. Mikrofonit 9. Tuotosten tallentaminen tietokoneelle ja...
Ideoita mediasalkkujen ja Tuubin käyttöön 1. Opetusvideo Oppilaiden tekemät opetusvideot omasta oppiaineesta - vinkki: opetusvideon voi tehdä myös animaationa. Esimerkki: oppilas voi videolla kertoa, miten jokin matemaattinen kaava toimii, tehdä kemian kokeen, joka videolle dokumentoidaan ja selitetään muita oppilaita varten - jokainen voi myöhemmin käydä videolta katsomassa, mitä...
Mistä saan musat videon taustalle?? - eli asiaa tekijänoikeuskysymyksistä Musiikki ja tekijänoikeus Kun ylpeä oppilas on tehnyt mahtavan animaation atomin osasista, hän haluaa todennäköisesti ladata taustalle lempibiisinsä, Iron Maidenin Fear of the Dark -liveversion Buenos Airesin keikalta. Teknisesti tämä on helppo toteuttaa, mutta videosta tulee välittömästi julkaisukelvoton, sillä se rikkoo tekijä...
Oppilaan nimen, kuvan ja oppilastyön julkaiseminen Oppilaan nimen ja kuvan julkaiseminen Kun alaikäisestä julkaistaan kuvaa internetissä, tulee aina pyytää huoltajalta lupa sekä kuvaamiseen että julkaisemiseen. Kun kuvataan hyväntahtoisesti ihmisjoukkoa julkisessa paikassa siten, ettei kukaan yksittäinen henkilö kuvassa varsinaisesti nouse esille, siihen ei lupaa välttämättä...
Animaatiotyökaluna iMotion HD Hankkeen iPad- ja iPod Touch -laitteissa on animaatiotyökaluna iMotion HD. Ohjelma eroaa tavallisesta kamerasta siinä, että se muodostaa valokuvista suoraan videon, jota voidaan jatkokäsitellä esimerkiksi iMovie-ohjelmassa. Oheinen kuvasarja opastaa sinut alkuun! Muuten, muistathan kuvata siten, että laite on poikittain - näin vältät ikävät...
iMovie - miten editoida videoita?   YKÄ-hankkeen iPad- ja iPod Touch-laitteissa on videoeditorina iMovie. Ohjelmalla voidaan yhdistellä ja editoida videoleikkeitä, lisätä valokuvia leikkeiden sekaan sekä lisätä ääntä kuten valmista musiikkia, äänitehosteita sekä itse nauhoitettuja ääniä projektiin. iMovie on helppokäyttöinen, ja...