Turku

Tuubi on Turun kaupungin koulujen yhteinen julkinen julkaisualusta. Kirjautumalla omilla OPAS-tunnuksillaan opettajat voivat lisätä palveluun sisältöä ja oppilaat voivat kommentoida sisältöä. Videoiden lisääminen Tuubiin toimii tällä hetkellä siirtämällä video ensin YouTubeen ja sitten lisäämällä sisältö Tuubiin käyttämällä YouTube-videon osoitetta.

Teatteriesitys äärimmäisestä köyhyydestä yläkouluille ja lukiolle Tehdas-teatterissa 22. – 26.10. 2012

Lokakuussa Turun lukioiden ja yläkoulujen opetusryhmille tarjoutui mahdollisuus seurata yhteiskunnallista teatteria Aurajoen rannalla Manillan Tehdas teatterissa. Nukketeatteriohjaaja, esiintyvä taiteilija Elviira Davidow esitti teoksensa Vaivaisukko ja –akka viitenä aamuna 22. – 26.10. Esityksen tarjosi Rauhankasvatusinstituutti ja sen näki yhteensä noin 350 oppilasta ja opiskelijaa opettajineen.
Vaivaisukko ja –akka kertoo kahden äärimmäisessä köyhyydessä elävän ihmisen, romanialaisen Julianan ja suomalaisen Martin, tarinan. Tarinat perustuvat todellisiin tapahtumiin, jotka Elviira Davidow on tallentanut perehtyessään köyhyyden ilmenemismuotoihin Romaniassa, Bulgariassa ja Suomessa. Juliana on romani, joka kohtaa syrjintää kotimaassaan. Köyhyyden ajamana hän päätyy kerjäläiseksi Suomeen haaveenaan löytää työtä ja parempi elämä. Kerjäämisen todellisuus on karumpaa kuin Juliana on odottanut. Martti puolestaan on huutolaispoika, joka kaupataan sisaruksineen työvoimaksi köyhään taloon. Ankarat olosuhteet eivät tarjoa hyvää lähtökohtaa, vaan Martti päätyy alkoholinhuuruiseen aikuisuuteen ja laitapuolen kulkijaksi.

Elviira Davidow yhdistää esityksessä nukketeatteria, varjoteatteria ja tanssia. Verrattain yksinkertaisten ja arkisten esineiden hyödyntäminen esityksen elementteinä oli kiehtovaa seurattavaa: ”vaivaisukko” Martti esimerkiksi rakentui pala palalta leipälapiosta, rikkalapiosta ja löylykauhasta.

Esityksen jälkeen keskusteltiin yhteisesti köyhyydestä; oppilaat saivat esittää kysymyksiä ja kommentteja aiheesta. Monet kertoivat kuulleensa tai lukeneensa, että romanikerjäläisille annettu raha päätyisi järjestäytyneelle rikollisuudelle. Elviira Davidowin mukaan kaikki hänen tuntemansa romanit säästävät suurimman osan rahoista ja lähettävät ne perheelleen. Oppilaan pohtivat myös median roolia köyhyyden esittämisessä. Miten esimerkiksi romanien asemaa eri Euroopan maissa voisi parantaa niin, ettei kenenkään tarvitsisi lähteä vieraaseen maahan kerjäämään?

Joka päivä yksi esityksen nähneistä opetusryhmistä sai jäädä Elviira Davidowin ohjaamaan työpajaan. Työpajassa pureuduttiin toiminnallisten menetelmien kautta ennakkoluulojen ja stereotypioiden syntyyn. Jokainen osallistuja piirrettiin ja leikattiin varjonukeksi, jolle hän itse sai piirtää kasvot. Varjonukkien ulkonäön perusteella niille nimettiin persoonallisuuden piirteitä. Yhteinen havainto oli, että teemme helposti johtopäätöksiä ihmisen persoonallisuudesta vain ulkoisten piirteiden pohjalta.

Sekä oppilaiden että opettajien antama palaute Vaivaisukko ja –akka –esityksestä oli myönteistä. Musiikkia ja lavastusta kehuttiin paljon. Vaikea aihe tuotiin nuoria lähelle koskettavalla tavalla. Kokonaisuus soveltui hyvin sekä yläkoulu- että lukioikäisille, mutta tätä nuoremmille esitys olisi liian rankka. Osa nuorimmista yläkoululaisista koki nopeatempoisen esityksen vaikeaksi seurata. Erityisesti lukiolaiset tuntuivat nauttivan kokemuksellisesta työpajasta, joka toi vaihtelua tavallisiin oppitunteihin. Myös opettajan näkökulmasta teatterivierailu oli virkistävää ja uusia ajatuksia synnyttävää. Pajassa opettajat saivat osallistua varjonukketyöskentelyyn tasavertaisina oppilaiden kanssa. Tällaisia tilaisuuksia kaivattaisiin enemmänkin.

Terv. Hanna Autio, Puolalanmäen lukio

1202

Katso myös nämä

Joulurauhaa!

Joulutervehdys Maailmankoulun opettajilta!

YK:n päivän Suuri nälänpoistojuhla

Varhaiskasvatus, YK:n päivän “Suuri nälänpoistojuhla” -draamatarina Osallistuin Maailmankoulun draamatarina – koulutukseen ja...

Lukion KouluKino 25.4.2013

Turun lukioiden globaalikasvatuksen kevään tapahtuma oli KouluKino-näytös elokuvateatteri Kinopalatsissa. Opettajat ilmoittivat...

Galleria

Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja