Turku

Tuubi on Turun kaupungin koulujen yhteinen julkinen julkaisualusta. Kirjautumalla omilla OPAS-tunnuksillaan opettajat voivat lisätä palveluun sisältöä ja oppilaat voivat kommentoida sisältöä. Videoiden lisääminen Tuubiin toimii tällä hetkellä siirtämällä video ensin YouTubeen ja sitten lisäämällä sisältö Tuubiin käyttämällä YouTube-videon osoitetta.

Lukion KouluKino 25.4.2013

Turun lukioiden globaalikasvatuksen kevään tapahtuma oli KouluKino-näytös elokuvateatteri Kinopalatsissa. Opettajat ilmoittivat ryhmänsä mukaan iltapäivänäytökseen, josta opiskelijat maksoivat 2€. Loput lipun hinnasta kustannettiin Turun kaupungin kansainvälisyyskasvatuksen määrärahoista. Paikalle saapui yhteensä viisi opetusryhmää. Enemmänkin osallistujia saliin olisi mahtunut, mutta ilahduttavaa oli se, että opetusryhmät edustivat hyvin erilaisia oppiaineita: kuvataidetta, terveystietoa, uskontoa ja yhteiskuntaoppia. Tämä osoittaa, että globaalikasvatuksen teemat sisältyvät jokaiseen oppiaineeseen.

Elokuvaksi valikoitui Oliver Schmitzin vuonna 2010 ohjaama, moneen otteeseen palkittu saksalais-eteläafrikkalainen Elämä ennen kaikkea. Se on kertomus HIV/AIDS-epidemian vaikutuksista eteläafrikkalaisessa kylässä lasten näkökulmasta. Tietämättömyys, ennakkoluulot ja pelko sairautta kohtaan johtavat tartunnan saaneiden hylkimiseen sekä kokonaisten perheiden eristämiseen sosiaalisen kanssakäymisen ulkopuolelle.

Opettajat saivat näytöksestä mukaansa suunnitelman, jonka avulla elokuvaa voitiin käsitellä oppitunnilla. Tavoitteena oli käydä läpi elokuvan synnyttämiä ajatuksia sekä pohtia laajemmin eri Afrikan maihin liittyviä mielikuvia, HIV:n leviämiseen liittyviä kysymyksiä sekä tiedon ja koulutuksen merkitystä. Jokainen opettaja voi muokata suunnitelmaa oman oppiaineensa mukaiseksi.

KouluKinosta saatu palaute oli myönteistä. Elokuvaa pidettiin enimmäkseen hyvänä, joskin kritiikkiä annettiin sen stereotypioita vahvistavasta luonteesta: opiskelijat pohtivat, miksi Afrikasta näytetään usein vain kurjuutta ja negatiivisia asioita. Lisäksi keskustelua herätti lukutaidon merkitys, jota me suomalaiset emme usein ymmärrä, koska koulutuksen saaminen on itsestäänselvyys.

Elokuvateatterin sijainti lähellä Turun useimpia lukioita on erinomainen asia, jota kannattaa hyödyntää. Elokuva on elämyksellinen ja opiskelijoille mieleinen keino käsitellä globaalikasvatuksen teemoja. Toivottavasti saamme mahdollisuuden vastaavaan näytökseen myös ensi lukuvuonna.

Terv. Hanna Autio/ Puolalanmäen lukio

1092

Katso myös nämä

Teatteriesitys äärimmäisestä köyhyydestä yläkouluille ja lukiolle Tehdas-teatterissa 22. – 26.10. 2012

Lokakuussa Turun lukioiden ja yläkoulujen opetusryhmille tarjoutui mahdollisuus seurata yhteiskunnallista teatteria Aurajoen rannalla...

YK:n päivän Suuri nälänpoistojuhla

Varhaiskasvatus, YK:n päivän “Suuri nälänpoistojuhla” -draamatarina Osallistuin Maailmankoulun draamatarina – koulutukseen ja...

Joulurauhaa!

Joulutervehdys Maailmankoulun opettajilta!

Galleria

Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja